Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pálení žáhy

18. 10. 2011

CO DĚLAT, KDYŽ PÁLÍ ŽÁHA?

Vybráno z měsíčníku REGENERACE č. 10/2009

Autor: MUDr. Josef JONÁŠ 

Již několik let trpím pálením žáhy. Ani jedlá soda nezabírá. Prosím, poraďte, jak se efektivně tohoto problému zbavit.
Jarka N.

Trávicí proces začíná v dutině ústní, kde se vyskytují první trávicí fermenty, které pomáhají rozkládat především cukr a škrob. Zásadní pochody trávicího procesu se však odehrávají v žaludku díky kyselině solné (chlorovodíkové), jež je sliznicí tohoto orgánu vylučována. Jestliže sval nazývaný vrátník neuzavírá pevně žaludek, může kyselina pronikat i do jícnu, kde působí chronické, velmi vytrvalé záněty. Podobnými problémy však může trpět i samotná žaludeční sliznice, a tak vylučování kyseliny solné v prázdném žaludku znamená nejen bolesti a pocity pálení, ale je i signálem špatně fungující trávicí soustavy.

Kyselina solná je vylučována na základě nervových podnětů, které se spouštějí při příjmu potravy. Tak jako vše v lidském organismu, je i tento proces smysluplný a přesně organizovaný, ale jen v případě, že se nevyskytne chyba. Subjektivní pocit pálení žáhy ovšem souvisí nejen s kyselinou solnou, ale i se zánětem žaludeční a jícnové sliznice. Záněty však mohou vyvolat i požité destiláty, které jsou vůči žaludeční sliznici agresivní, a v některých případech i nemírné požívání především bílého vína, jež obsahuje větší množství kyselin než víno červené. Žaludeční sliznici dráždí i některé potraviny, především velké množství cukru, zvláště ve spojení s ovocem, takže české koláče, buchty a jiné pečivo představují pohromu. Základní doporučení je tedy jednoduché. Člověk na základě své zkušenosti snadno rozpozná druhy jídel, která dráždí žaludeční sliznici, a těmto jídlům se může vyhýbat.

Přírodní léčitelství také doporučuje různé léčivé byliny, jako například řepík, sléz či zklidňující heřmánek. Uveďme si příklad bylinného čaje, který může pálení odstranit. Jak však čtenář pochopí, žádná z těchto metod neodstraňuje příčinu. Velmi rozšířené jsou neutralizační látky, populární jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný, což však spolu s jinými chemikáliemi podobného složení představuje také jen rychlou pomoc ve chvíli, kdy nás žáha skutečně pálí.

Opravdu účinný zásah musí vést do nervového systému žaludku, který je pochopitelně navázaný na mozek. A typickým projevem lidského mozku jsou emoce a s nimi související stresy. Dostáváme se tak k příčině poruchy. Jsou to stresy, které působí disharmonii řídícího nervového systému při vylučování žaludeční kyseliny solné a následné problémy s pálením žáhy. Vztah žaludku k emocím je všeobecně známý, vždyť odedávna se používají takové výrazy, jako „stáhl se mi žaludek“, „obracel se mi žaludek“, „v žaludku jsem měl kámen“. Současná medicína doporučuje i radikální řešení tohoto problému, a to operaci vrátníku, tak aby lépe uzavíral žaludeční dutinu a kyselina solná i s eventuálně natrávenou potravou nepronikala do jícnu. Je to však zásah velmi agresivní a operace v tomto případě příčinu nevyřeší.

V čínské medicíně patří žaludek do tzv. okruhu sleziny. Tento okruh je narušován především přílišným přemýšlením a s tím spojenými starostmi a stresy, které souvisejí jak s budoucností člověka, tak s tím, co se mu přihodilo a jaké má zkušenosti. Chceme-li se zbavit pálení žáhy, musíme pracovat na své psychice, odstranit stresy, které jsou odstranitelné, změnit náhled na život a svět kolem nás, změnit postoje. To je dlouhodobá práce, kterou člověk někdy zvládne sám, jindy potřebuje průvodce. Relaxační dýchání do břicha je rovněž dobrým způsobem, jak se tohoto nepříjemného problému postupně zbavit. Vyberte si některý z řady čajů, které jsou historicky vyzkoušené, nebo navštivte zkušeného bylináře.

Z pohledu své praxe však musím zmínit spoluúčast jater na pálení žáhy. Ze zkušenosti vím, že velmi často nestačí jen práce se žaludkem pacienta, ale účinná bývá i práce s tímto orgánem, především jeho detoxikace a zlepšení funkce, na což se hodí semínka ostropestřce mariánského.

Pálení žáhy způsobené kyselinou solnou je sice nepříjemné, nikoli však nebezpečné. Jeho význam spíš spočívá v tom, že nás informuje o chybách, které ve své emocionalitě děláme, o dopadu stresu na náš nervový systém. Může nás taky upozornit na nevhodné složení stravy. V každém případě je to odstranitelný problém, který po celkové práci s pacientem mizí. Neznám totiž žádné onemocnění v našem organismu, které by nesouviselo s nervovým systémem, a tak jeho harmonizace prakticky vždy znamená i úpravu trávení.

BYLINNÝ ČAJ PROTI PÁLENÍ ŽÁHY

Sléz – květ (25 g), pelyněk pravý – nať (2 g), kontryhel – nať (10 g), třezalka – nať (10 g), heřmánek – květ (15 g), řebříček – nať (5 g), máta peprná – list (15 g), zeměžluč – nať (5 g).

Do šálku (250 ml) dáme 1 zarovnanou polévkovou lžíci směsi a zalijeme vroucí vodou. Zakryjeme a necháme 15 minut stát. Pak scedíme a pijeme jeden šálek denně – vždy hodinu před jídlem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář